Home / Cursus Duits Rotterdam

Cursus Duits Rotterdam

Cursus Duits in Rotterdam volgen?

We hebben allemaal wel wat Duits op school gehad, maar vaak belemmeren de geleerde grammatica-rijtjes het spontane spreekvermogen en is het plezier van de taal verdwenen. Door het oefenmateriaal af te stemmen op uw persoonlijke situatie en wensen zult u uw spreekangst overwinnen en plezier krijgen in het Duits spreken. Juist een cursus op maat is bijzonder geschikt om snel Duits te leren spreken, omdat er met het vocabulaire en met uw specifieke communicatiedoel geoefend wordt.

Wat doen we?

De TAALbrigade bestaat uit een enthousiaste & betrokken groep ervaren taaltrainers. Wij geven individuele taaltrainingen Nederlands, Engels, Duits en Frans aan werknemers in Rotterdam. De cursus Duits in Rotterdam wordt afgestemd op uw leerdoelen & behoeften en leerstijl. U zult veel aan het woord zijn, zodat u het vertrouwen krijgt dat u dit ook kunt toepassen in de dagelijkse praktijk. Wij leren u de vaardigheden die u nodig heeft in uw werk. Dit doen we door leuke en interactieve lessen in een prettige sfeer!

Duitse grammatica is erg lastig!cursus duits rotterdam

Het is een misverstand dat goed Duits spreken alleen om naamvallen draait! Vroeger ging het leren van het Duits vaak om het stampen van naamvallen en regeltjes. Gelukkig is dit tegenwoordig anders. Wij richten ons op praktische vaardigheden waarbij de grammatica spelenderwijs wordt meegenomen. Dus wel aandacht voor grammatica, maar het gaat met name om het durven spreken en vergroten van uw woordenschat. Uw passieve taalkennis wordt zo omgezet in actief taalvermogen.

De TAALbrigade aanpak

We beginnen met een grondige inventarisatie van uw passieve taalkennis (lezen, luisteren, woordenschat) & actieve taalvaardigheid (spreken, schrijven) Dit doen we door het onderzoeken van uw zwakke punten, aandachtspunten en persoonlijke leerdoelen. U krijgt een schriftelijke inventarisatie en een persoonlijk gesprek van 20 minuten in de taal die u wilt leren (doeltaal)

Vervolgens ontwerpen wij uw training gericht op het verbeteren van de vaardigheden die u nodig heeft in uw persoonlijke situatie. Wij gebruiken bijv. uw e-mails, persoonlijke werkdocumenten & informatie over uw functie en bedrijf en stellen zo een stappenplan samen. De taalcursus duurt 5 tot 6 maanden met 1 sessie per week van 2,5 tot 3 uur en praktijkopdrachten. De lessen worden bij u op kantoor gegeven.

Uw docent is een taalcoach die u begeleidt van A tot Z en motiveert u om alles uit uw lessen en de praktijkopdrachten te halen. De docent richt zijn / haar aanpak op uw persoonlijke leerstijl en leert u steeds beter kennen. Zo ontstaat er een aangename sfeer, waarin u fouten durft te maken en zo komt het leerproces in een stroomversnelling. Uw passieve taalkennis verandert in actieve taalvaardigheid, waardoor uw vertrouwen om de taal te spreken enorm toeneemt.

Aan het einde van de cursus schrijft de docent een rapport en ontvangt u een certificaat volgens de richtlijnen van het Europees Referentiekader Talen.

Wat kunt u verder verwachten?

1 Van passieve taalkennis naar actief taalgebruik. Veel Nederlanders kunnen het Duits redelijk lezen, maar hebben weinig ervaring met het actief spreken van de taal. Een persoonlijke taaltrainer laat u veel aan het woord en geeft tussendoor uitleg en correctie. Zo leert u doeltreffend communiceren.

Finetunen van uw uitspraak. Voor een goede verstaanbaarheid is het noodzakelijk om de native speakers (locals) zo precies mogelijk na te bootsen. Onze docenten zijn allemaal native speakers en gaan uw uitspraak perfectioneren. Dit kunt u zelf moeilijk verbeteren zonder constante feedback.

3 Een persoonlijke taalcoach / docent. Uw docent begeleidt u van A tot Z. De aanpak en leermethode die de taaldocent gebruikt zijn volledig afgestemd op uw leerdoelen & taalniveau en leerstijl. Zo leert u precies wat u nodig heeft. De taalcoach geeft een enorme dosis motivatie en er ontstaat een vertrouwensband, waardoor u snel vorderingen maakt.

4 Boost in uw vertrouwen om de taal te spreken. Doordat u zoveel in gesprek bent, krijgt u steeds meer vertrouwen om de taal te durven spreken. Hierdoor komt u in een positieve spiraal en gaat u zich steeds sneller ontwikkelen.

5 Vaardigheden leren die u nodig heeft in uw persoonlijke situatie. Bij een groepstraining kan de taaldocent weinig aandacht besteden aan de individuele cursist en doet u vooral veel algemene kennis op. Tijdens onze individuele cursus Duits leert u de vaardigheden die u nodig heeft in uw werk.

6 Een relaxte omgeving. Een goede sfeer zorgt ervoor dat u zich goed kunt concentreren. Onze trainers worden geselecteerd op hun enthousiasme en geduldige manier van lesgeven en motiveren u door interactieve en leuke lessen!

7 Veel vragen stellen. In groepslessen zijn veel cursisten gereserveerd in het stellen van vragen, omdat ze vinden dit eigenlijk wel te moeten weten of uit angst om niet goed over te komen. Onze trainers hebben een geduldige aanpak, zodat u zoveel vragen kunt stellen als u wilt.

8 Leren in uw eigen snelheid. Bij een groepstraining is er een vast lesprogramma. Een persoonlijke taaldocent gebruikt de lesmethoden die het beste aansluiten op uw persoonlijke leerstijl & aandachtspunten en besteedt meer tijd aan de onderwerpen die u lastig vindt.

Onze taaldocenten in Rotterdam

Onze taaldocenten zijn native speaker in het Duits en hebben veel ervaring in het geven van zakelijke taaltrainingen. Ze hebben een HBO of academische opleiding gedaan en een opleiding tot taaldocent afgerond. Maar ze zijn vooral geselecteerd op hun enthousiasme en geduldige aanpak, zodat u zich kunt ontwikkelen in een prettige sfeer.

Interview met docente Duits,Ulrike

Ulrike komt uit de Duitse deelstaat Baden Württemberg en heeft culturele antropologie gestudeerd in Hamburg. 15 jaar terug is ze naar Rotterdam verhuist en heeft ze een lerarenopleiding tot taaldocent gevolgd. Ze geeft nu 12 jaar les aan volwassenen en medewerkers van bedrijven. Sinds 2 jaar geeft ze ook les bij de TAALbrigade in Rotterdam.

Wat is het leukste aan je vak?

Ik vind het erg leuk om les te geven aan medewerkers van bedrijven. De cursisten hebben vaak veel te maken met het Duits in hun werk en dat gaat meestal niet soepel. Ze willen praktische vaardigheden leren die ze direct kunnen toepassen in de praktijk, dus geen regeltjes stampen. Ze zijn dus gemotiveerd en besteden veel tijd aan opdrachten in de praktijk. Ik probeer vaak om de taal in perspectief te plaatsen, de lessen aantrekkelijk te maken door de Duitse (werk)cultuur erbij te betrekken.

Wat betekent het lesgeven voor jezelf?

Het geven van individuele taaltrainingen legt snel de beperkingen en aandachtspunten van de cursist bloot. Daarom is het belangrijk is dat er een vertrouwensband ontstaat, zodat een cursist onbeperkt fouten durft te maken en zich relaxt voelt. Als je een cursist dan vooruit ziet gaan gedurende de taalcursus, is dat erg leuk om te zien. Ook vind ik het erg leuk dat Nederlanders zich willen interesseren en de moeite willen nemen om Duits te leren en zich te verdiepen in de Duitse cultuur.

Wat vind jij belangrijk tijdens de lessen?

Ik vind een prettige sfeer belangrijk en verwacht van beide kanten volle aandacht. Het leren van een vreemde taal kost nu eenmaal inspanning. Ik vraag veel input over concrete situaties in de praktijk van de cursist. Cursisten mogen dus alles inbrengen en dat kan in de les worden behandeld, bijvoorbeeld een e-mail, wat niet goed lukte. Omdat Duits een formele omgangscultuur heeft spreken we elkaar tijdens de lessen ook met u aan, dan raken Nederlanders daar meteen aan gewend. Het is nu eenmaal not done om veel te tutoyeren in het Duitse zakenleven.

Waarom geef je les bij de TAALbrigade?

Veel opleidingsinstituten hebben vaste leertrajecten en bijpassende materialen, maar in de praktijk is iedereen toch anders en heeft een andere baan en andere werkomgeving. Bij de taalbrigade wordt iedere training door de docent op maat gemaakt, waardoor ik veel invloed heb op het verloop van de cursus Duits. Zo kan ik zelf het juiste boek bestellen en materialen gebruiken die ik voor de cursist geschikt vind, daar komen de beste trainingen uit voort. Het is een prettige club mensen, waar ik ook veel van kan leren.

Waar en wanneer worden de lessen gegeven?

De training Duits wordt gegeven bij u op kantoor (in-company). Zo krijgt u les in uw eigen vertrouwde omgeving en hebt u geen extra reistijd. Wij geloven niet in een taalweek waarbij je wordt ondergedompeld in de taal. Wij geven 1 les van 2,5 tot 3 uur per week en opdrachten die gedurende de week in de praktijk worden geoefend. Het programma duurt 4 tot 7 maanden, zodat er genoeg tijd is om u in uw eigen tempo te ontwikkelen. Een kortere cursus (spoedcursus Duits) is ook mogelijk als u snel vorderingen moet/ wilt maken.

Voor wie?

De cursus is voor iedereen die zijn/ haar Duitse taalniveau op een hoger niveau wilt brengen of de vertaalslag willen maken naar zakelijk Duits.

Taalniveau

Onze cursus wordt op maat gemaakt, dus wordt op ieder niveau gegeven. We beginnen met een intake bestaande uit een gesprek in het Duits om het niveau te meten en het invullen van een vragenlijst mbt wensen, behoeften, doelen. Op grond daarvan stellen we een programma samen. Voor het bepalen van uw taalniveau gebruiken we de Europese standaard van de CEFR. Na de cursus geven we aan welk taalniveau u heeft behaald. 

Taalniveau A1: Doorbraak – basiskennis van de taal, bekende dagelijkse uitdrukkingen en eenvoudige zinnen.

Taalniveau A2: Tussenstap – bekend met veelgebruikte uitdrukkingen en kan gesprekken voeren over alledaagse zaken.

Taalniveau B1: Drempel – kan eigen mening geven en kan ervaringen, gebeurtenissen, dromen en verwachtingen beschrijven

Taalniveau B2: Uitzicht – kan de hoofdlijnen van complexe teksten begrijpen, kan duidelijke, gedetailleerde tekst produceren en kan spontaan aan een gesprek deelnemen.

Taalniveau C1: Effectieve operationele vaardigheid – kan zichzelf vloeiend uitdrukken en kan de taal flexibel en efficiënt gebruiken voor sociale, academische en professionele doeleinden.

Taalniveau C2: Beheersing – kan zonder moeite alles begrijpen wat hij/zij hoort of leest en kan zichzelf spontaan, zeer vloeiend, precies en genuanceerd uitdrukken, ook in meer complexe situaties.

Advies

Wij geven u graag gratis advies over het aantal te volgen uren, de inhoud van de cursus en helpen u met andere vragen. E-mail ons op info@detaalbrigade.nl.

Top