Home / Event / Vertrouwen; de sleutel om snel een taal te leren!

Vertrouwen; de sleutel om snel een taal te leren!

Snel een taal leren?

Een vraag die ik vaak hebben gehoord bij het leren van een vreemde taal is: wat is jouw geheim, hoe pak jij het aan? En hoe kun je snel een taal leren?

Door alle nieuwe language apps en E-learning systemen hebben we de indruk dat we in zeer korte tijd tot geweldige resultaten kunnen komen. We ontmoeten mensen die vloeiend vijf talen spreken en denken door hetzelfde te doen ook snel een vreemde taal te kunnen leren. We zijn daardoor misschien wel meer gericht op het eindresultaat dan de weg daar naar toe. Toch hebben veel mensen grote moeite om snel een vreemde taal te leren. E-learning en apps zijn een geweldige tool voor het opdoen van kennis, maar dit wil nog niet zeggen dat je de taal dan meteen kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.

Wat is dan wel de juiste weg? Snel een taal leren spreken is niet alleen het resultaat van de beste methode en de beste materialen. Succes hangt met name samen met de juiste stemming en het durven toepassen in de praktijk. Het belangrijkste is het ontwikkelen van het vertrouwen om de taal te durven spreken.

Dat klinkt simpel, maar dit is het grootste probleem om snel een taal te leren. Het is belangrijk om de stap te zetten om gewoon te beginnen met het toepassen van de kennis die je op een gegeven moment hebt. Dit is het verschil tussen het leren van een vreemde taal en het opdoen van kennis over een taal. Veel Nederlanders hebben een grote woordenschat in het Duits, het ontbreekt ze alleen aan het vertrouwen om dit ook te durven toepassen in de praktijk. Ofwel je moet je passieve taalkennis zien om te zetten in actief taalgebruik. Snel een taal leren gaat uiteindelijk dus om het tonen van lef om gewoon te gaan praten met andere mensen.

Bij het maken van fouten, zullen mensen je helpen bij het vinden van het juiste woord en zo kom je telkens een stapje verder. Door het te proberen ervaar je wat je nog niet weet en kun je je daar op focussen. Groepslessen kunnen je helpen om nieuwe kennis op te doen, maar helpen minder goed bij het kweken van vertrouwen. Een individuele taaltrainer zal je daarentegen zoveel mogelijk laten praten, zodat je snel het vertrouwen krijgt dat je het daadwerkelijk kunt. Tussen het spreken door krijg je uitleg en worden fouten herhaald, zodat het blijft hangen en zal de docent je uitspraak finetunen. Zo krijg je het vertrouwen om de taal te durven spreken.

Voor meer informatie over een cursus:

cursus zakelijk Duits
cursus zakelijk Engels
cursus zakelijk Frans
cursus Nederlands voor anderstaligen

Top