Home / HR blog / Valkuilen bij het organiseren van een taalcursus

Valkuilen bij het organiseren van een taalcursus

Veel HR medewerkers hebben te maken met het organiseren van taaltrainingen voor medewerkers. Wij zetten een aantal valkuilen op een rij:

Geen goede inventarisatie doen

Het is duidelijk dat medewerkers behoefte hebben aan taalverhoging, maar HR medewerkers hebben vaak weinig inzicht in de specifieke leerbehoeften. Dit maakt de keuze voor juiste trainingsvorm en trainingsbureau lastiger. Ons intakeformulier is een handige tool: https://detaalbrigade.nl/portfolio/intakeformulieren/

Verkeerde trainingsvorm

Trainingsbureaus laten u geloven dat een taalbad het wondermiddel is. Ofwel met 5 sessies van 6 lesuren bent u binnen een paar weken op het gewenste taalniveau. Maar een taal leren kost tijd. Kies eerder voor een wekelijkse sessie van 2,5 tot 3 lesuren. De meeste mensen nemen na 3 uur niet veel kennis meer op en cursisten hebben zo veel meer tijd voor praktijkopdrachten.

Verkeerde groepsindeling

Bedrijfsgroepen zouden nooit groter moeten zijn dan 8 cursisten, omdat er anders te weinig ruimte voor individuele aandacht is. Startniveaus moeten niet te ver uit elkaar liggen. Taalniveaus A2+ en B1 kunnen nog net bij elkaar. https://detaalbrigade.nl/portfolio/taalniveaus-cefr/

Geen goede intake

Veel trainingsbureaus bieden online grammaticatoetsen voor het screenen van de startniveaus van de cursisten. Maar dit leidt tot verkeerde inzichten en groepsindelingen. Cursisten willen vooral vaardigheden zoals spreken en schrijven verbeteren. Een goede intaketoets moet dan ook altijd bestaan uit een persoonlijk gesprek van plusminus 20 minuten (idealiter met de docent die de cursus ook zelf gaat geven) en eventueel een schrijftoets.

Verkeerde trainingsbureau kiezen

Veel trainingsbureaus bieden zakelijke maatwerktrainingen, maar gebruiken dan alsnog standaard leermaterialen. Kies een bureau dat uw training voor de individuele cursisten of bedrijfsgroep op maat schrijft. Daarnaast zijn veel trainingsbureaus echt onnodig duur! Zij kleden hun product aan met branche- / functiegerichte trainingen en gebruiken termen als blended learning en e-learning om een hoger tarief te verklaren. Betaal niet meer dan 80,- euro per 60 minuten voor een individuele training en 95,- euro per 60 minuten voor een bedrijfsgroeptraining inclusief reiskosten docent!

Inzetten op alleen e-learning

E-learning kan een goede aanvulling zijn op een taaltraining, maar maak van het middel geen doel. Het is gericht op het vergaren van passieve taalkennis, maar cursisten willen vooral hun actieve taalvaardigheid (spreekvaardigheid, effectiever e-mailen) trainen.

Verkeerde tijdsplanning

Bij groepstrainingen is het vaak handig om de zomervakantie en kerstperiode te vermijden. Groepstrainingen kunnen het beste starten tussen januari-maart of september-oktober. Houdt er rekening mee dat trainingsbureaus een aantal weken nodig hebben om de intakes te doen en het leerprogramma te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top