Home / Geen tijd voor taalweek buitenland of bij de nonnen in Vught?

Geen tijd voor taalweek buitenland of bij de nonnen in Vught?

Taalweek buitenland, nonnen Vught of flexibel programma?

U wilt beter leren communiceren met uw Duitse collega’s of business English leren. Een weekje bij de nonnen in Vught zoals Linda de Mol en Chantal Janzen? Naar Stratford upon avon; de geboortestad van Shakespeare voor een intensieve cursus Engels. Of een flexibel programma volgen bij een taalinstituut in Nederland?

Maar wat past nou het beste bij u? Wij zetten graag een aantal mogelijkheden voor u uiteen en laten de ervaring van een cursist van de nonnen van Vught en een ervaren docent in zakelijke taaltrainingen aan het woord.

Een week onderdompeling; methode Regina Coeli (nonnen van Vught)nonnen van vught

Het taleninstituut Regina Coeli is opgericht door de nonnen die woonden in een klooster in Vught. Het taleninstituut is door de jaren heen getransformeerd tot het bekendste taleninstituut van Nederland waar veel BN-ers en zakenmensen hun weg heen hebben gevonden. Het is al lang geen klooster meer maar een strak geleid taleninstituut in een keurig bedrijfspand in Vught.

Bij de nonnen in Vught kunt u terecht voor Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans, Chinees en Nederlands voor expats. U gaat hier van maandag tot vrijdag heen voor een volle week taalles en u verblijft gedurende de cursus in een hotel in Vught. Een volledige week inclusief verblijf kost plusminus 4000,- euro.

In Vught begint iedere cursist met een intake. Zes tot acht weken voor de lesweek doet hij een test. Met een trainer praat hij een uur. Zo worden niveau, leerdoelen, leerstijl en interessegebied vastgesteld. Tijdens de week volgt de cursist tien uur taaltraining per dag: privélessen, vaardigheidstrainingen (groep) in het taalpracticum en zelfstudie. Het programma bestaat uit:

– Ongeveer 18 uur privélessen van verschillende taaltrainers met ieder een eigen aanpak

– e-learning in het multimediacentrum

– groepstrainingen met andere cursisten

– zelfstudieopdrachten

Daarnaast leren cursisten van elkaar. Vooral tijdens de maaltijden. In Vught staat op iedere tafel een vlaggetje dat aangeeft welke taal daar gesproken wordt. Zo kan iedereen kiezen of ze in hun doeltaal praten of even willen ontspannen door in hun moedertaal te praten. Zo spreken aan iedere tafel native speakers en cursisten met elkaar.

Het risico bestaat dat de kennis na het taalbad ook weer snel wegzakt. De instituten drukken hun cursisten daarom op het hart de taal bij te houden, maar bieden ook nazorg. Regina Coeli heeft daarom ook bijspijkercursussen en e-learning.

Taalweek in het buitenland

Er zijn in Europa veel goede taalinstituten die een volledige taalweek aanbieden. Als u in het land van de taal die u wilt leren bent, dan wordt u als het ware ondergedompeld. De uurlonen liggen lager dan in nederland, waardoor u inclusief vlucht en verblijf alsnog goedkoper uit bent dan in Nederland.

We lichten het Engels er verder uit. Veel cursisten uit de hele wereld komen naar Londen om daar 1 of meerdere weken te volgen bij een van de vele taalinstituten. Een andere optie is Stratford upon avon. Een schilderachtig stadje op het platteland waar William Shakespeare geleefd heeft. Duizenden cursisten uit de hele wereld volgen hier jaarlijks een taalweek. Bent u op zoek naar luxe dan is Linguarama’s Cheney court, een prachtig oud landhuis in de buurt van Bath beslist een goede optie. Vergelijkbaar met de nonnen in Vught, maar nog luxer en het diner is van zeer hoog niveau.

Flexibele taalcursus

Bij een flexibele taalcursus krijgt u een individueel maatwerk programma gebaseerd op uw huidige niveau, wensen en behoeften. U krijgt meestal 1 les per week, zodat u veel tijd heeft om te oefenen in de praktijk. U krijgt vaak een persoonlijke taaldocent die u steeds beter leert kennen en zijn/ haar aanpak precies kan afstemmen op de leerstijl van de cursist. Er ontstaat hierdoor een sterke vertrouwensband, waardoor u fouten durft te maken en zo snel vooruitgang boekt. 

Individueel programma van de TAALbrigade; 15 lessen van 2 uur: 2.150,- euro (excl btw). Particulieren betalen geen BTW. De training (Nederlands voor anderstaligen (NT2), Engels, Duits, Frans) kan overal in Nederland in-company worden verzorgd.

Maar welk programma is nu het beste voor u? We gaan in gesprek met Judy, docente Engels bij De TAALbrigade

Wat zijn de verschillen tussen een taalweek en een individueel programma?

Bij een volledige week zoals bij de nonnen in Vught krijg je als het ware een taalbad, zodat je in een week een aardige stap kunt maken. Je leert het meeste van individuele lessen en daarvan kun je geen 8 uur op een dag volgen, dat is voor de meeste mensen te intensief. Daarom is er bij een volledige week een programma dat bestaat uit individuele lessen, groepslessen en opdrachten. Bij een flexibel programma krijg je wel 40 individuele lesuren uitgesmeerd over een langere periode. Cursisten krijgen dus huiswerk en opdrachten mee om in de dagelijkse praktijk uit te voeren.

Welke programma is dan voor wie het beste geschikt

Het is ook wel een persoonlijke keuze natuurlijk. Maar voor mensen die snel vorderingen moeten maken of zich graag korte tijd op een taal storten is een volledige week het meest geschikt. Als je niet direct veel haast hebt kan een programma met 1 les per week wel heel prettig zijn. Je kunt dan in je eigen tempo les volgen en hebt veel tijd om te oefenen in de dagelijkse praktijk.

Wat zijn de voordelen en nadelen van beide programma’s

Bij een volledige week heb je een programma met medecursisten en een combinatie van individuele, groepslessen en zelfstudie. Na een week ben je een stap verder gekomen. Bij een flexibel programma heb je alleen individuele lessen, zodat de trainer jouw persoonlijke leerstijl goed leert kennen en zijn aanpak daarop afstemt. Het programma duurt veel langer. Maar omdat je veel kunt oefenen in de praktijk en veel individuele lesuren krijgt,zie je dat cursisten veel vertrouwen ontwikkelen om de doeltaal te gebruiken in de praktijk.

Hoeveel lesuren heb ik nodig?

Een individuele taaltraining is helemaal ingericht op uw taalontwikkeling. Het is verbazingwekkend hoeveel u kunt leren in slechts één taalsessie. Voor een stevige stap vooruit, moet u denken aan 30 tot 45 uur individuele training. Voor vergevorderde sprekers die bepaalde aspecten van de taal willen verbeteren zijn uiteraard minder uren nodig. 

 

 

Top